POLIKLINIKA ZA LABORATORIJSKU IMUNOLOGIJU I MEDICINSKU BIOKEMIJU

KRBAVSKA 11, 10000 Zagreb
Tel: 01/410 3100, 01/410 3102
Fax: 01/410 3101

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
  • header2.jpg
  • header3.jpg
  • header4.jpg
  • header5.jpg
  • header6.jpg
  • header7.jpg
  • header8.jpg

Nalazite se na stranici :

BORRELIA BURGDORFERI - LAJMSKA BOLEST

Category: Bakterije

Opća informacija: 

B Burgdorferri  spada u bakterije. 

 

Klinička informacija – indikacija:

Infekcija sa B, Burgdorrferi izaziva bolest koja se naziva  Lajmska bolest ili Lyme borelioza.. Naziv Lajmska bolest dobila je po pokrajiti  Lyme  (Connecticut, SAD) gdje je prvi puta registrirana  1975. godine a njen uzročnik je otkriven1981. Rezervoari ove bakterije su krpelji, glodavci, jeleni i neke druge životinje a na čovjeka se prenosi ujedom inficiranog krpelja. Bolest je sezonska (od ranog proljeća do kasne jeseni) jer tada su krpelji najrašireniji a ljudi se zaraze boravkom u prirodi.

Bolest se odvija u 3 faze. U prvoj fazi (koja obično počinje ljeti) nakon ugriza krpelja  na koži se javljaju tipične lezije – crvenilo (nazvano eritema kronikum migrans). Uz to javljaju se i simptomi poput gripe – verućica i bolovi u mišićima. Nakon nekoliko tjedana,u drugoj fazi  uzročnik se može proširiti i na mnoga druga mjesta u tijelu -  u živčani sustav, srce i zglobove te  na druga mjesta u koži (izvan mjesta uboda) – odatle naziv migrans.

Nakon više mjeseci pa i godina  (treća faza) ovaj uzročnik može dovesti do trajne bolesti najčešće zahvačajući zglobove,  živčani sustav ili kožu. Sve faze bolesti moguće je uspješno liječiti sa odgovarajućim antibioticima.

 

U krvi je moguće detektirati antitijela na bakteriju B burgdorferiu sva tri razreda (IgM, IgG, IgA)  a kao potvrdni test koristi se western blot na IgM i IgG razred antitijela. 

 

Opširnije vidi:

VIRUSI OSTALI, BAKTERIJE, PARAZITI, GLJIVICE

POTVRDNI TESTOVI

 

Jedinica:

OD index 

 

Referentni interval:

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Serum
 
Ask about this product

Comments

Online posjetitelji

We have 4392 guests and no members online