PROBAVNI SUSTAV – DIJAGNOSTIKA PROBAVNIH SMETNJI
Probavne smetnje poput: grčeva u crijevu, nadutost, vjetrovi, bol u trbuhu, naizmjenična pojava proljeva i zatvora, preosjetljivost na neke sastojke hrane, relativno su često prisutni a uzrok im može biti jednostavan (pogreške u prehrani) ali i vrlo složen.
Kroz probavu organizam dobiva određene elemente i energiju koji su nužni za normalno funkcioniranje organizma i za njegovu izgradnju. U tankom crijevu se vrši probava hrane i apsorpcija a neoštećena sluznica crijeva je je preduvjet za dobro obavljanje tih funkcija. Ona ujedno predstavlja i zaštitnu barijeru različitim toksinima, mikroorganizmima te prodoru makromolekula odnosno neprobavljivih čestica hrane koje se u normalnim prilikama (zdravo crijevo-sluznica) ne apsorbiraju u tom obliku.
Važan elemenat zaštite sluznice crijeva je IgA antitijelao čija je uloga da se veže uz štetne tvari (toksini, virusi , i dr) i time im sprečava ulazak kroz sluznicu u tijelo-krvotok te ih prirodnim putem – preko stolice izbacije iz tijela.
Sluznica crijeva može biti oštečena zbog različitih razloga. Pritom važnu ulogu igraju autoimuni procesi koji u velikoj mjeri oštečuju sluznicu crijeva i dovode do upalnih bolesti poput celijakije, Chron-ove bolesti i ulceroznog kolitisa. Posljedica toga je da hranjive tvari ne ulaze u dovoljnoj količini u cirkulaciju (krv) a smanjen je i unos minerala i vitamina
U poliklinici Imunomed dijagnostika ovih poremećaja provodi se različitim testovima.
Osnovne pretrage za utvrđivanje normalne funkcije crijeva su:
1. Kalprotektin
2. IgA antitijelo u slini i stolici
3. EMA Endomizijska antitijela (celijakija)
4. ATA Antitijela na tkivnu transaminazu (celijakija)
5. Glijadin –sastavni dio glutena (celijakija)
6. ASCA (Chron-ova bolest)
7. Intolerancija na hranu