POLIKLINIKA ZA LABORATORIJSKU IMUNOLOGIJU I MEDICINSKU BIOKEMIJU

KRBAVSKA 11, 10000 Zagreb
Tel: 01/410 3100, 01/410 3102
Fax: 01/410 3101

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
  • header2.jpg
  • header3.jpg
  • header4.jpg
  • header5.jpg
  • header6.jpg
  • header7.jpg
  • header8.jpg

Nalazite se na stranici :

PONAVLJANJE PRETRAGA

PONAVLJANJE PRETRAGA

 

Rezultat pretraga može biti izražen na dva načina:

-           kvantittativno – dakle u brojkama

-           kvalitativno – kao pozitivan, kao negativan ili kao graničan 

Kvantitativni nalazi

Ta vrsta pretraga se odnosi na većinu pretraga koje ne spadaju u područje infektologije

Kod kvantitativnih nalaza rezultat može biti:


      1- normalan  ili u granicama normale

      2- povišen  u odnosu na normalne vrijednosti (odnosno na granice normale)

      3- snižen   u odnosu na normalne vrijednosti (odnosno na granice normale)

Kod kvantitativnih nalaza ako je on normalan, nalaz se u principu ne ponavlja.

Kod kvantitativnih nalaza ako je rezultat povišen, ili snižen  pretraga se treba ponoviti jedanput ili više puta ovisno o tijeku bolesnog procesa

 

Kvalitativni nalazi

Kod kvalitativnih pretraga rezultat može biti:

        4 - negativan  ispod referentne vrijednosti osnosno ispod granične zone

        5 - graničan  tj  isti kao referentna vrijednost  odnosno unurar granične zone
  
        6 - pozitivan  iznad referentne vrijednosti osnosno iznad  granične zone

Ovaj način izražavanja pretraga uglavnom je prisutan u dijagnostici infektivnih bolesti- kod utvrđivanja da li je prisutno antitijelo odnosno antigen.  Bilo da je rezultat negativan, graničan ili pozitivan on se treba ponoviti iz više razloga.

Negativan nalaz može značiti da još nije došlo do stvaranja antitijela ili ne dovoljno (nedetektibilna količina) da bi se (i najosjetljivijem) testom to moglo potvrditi.

Antitijelo se pojavljuje u krvi inficirane osobe kroz 3-7 dana, ovisno o tome kako je infektivni agens ušao u tijelo (kroz neozljeđenu ili ozljeđenu kožu, sluznice ili je unešen direktno u krv (tipičan primjer unos hepatitis virusa B i C kod intravenskih narkomana) i u kojoj je količini unešen. Dakle antitijelo se javlja negdje ranije a negdje kasnije. Kod većine relativno rano (kroz par dana) ali kod nekih je potrebno i više tjedana pa i mjeseci – tipični primjeri infekcija hepatitis C virusom, HIV infekcija.. U takvim situacijama a ukoliko se opravdano sumnja na te infekcije  apsolutno je potrebno ponoviti negativan nalaz.

Ako je ponovljeni nalaz negativan onda se infekcija u pravilu isključuje. Postoje i izuzeci od tog pravila ali su to rjeđi slučajevi.

Graničan nalaz kao što samo ime kažeisti je kao i referentna vrijednost ili senalaz unutar granične zonetj on nije ni jasno negativan ni jasno pozitivan. Razloga za graničan nalaz može biti više (početak stvaranja antitijela, prisutnost nespecifičnih elemenata u krvi i drugi). U svakom slučaju takav nalaz treba ponoviti a pritom često treba koristiti i tzv potvrdne testove (western blot, imunoblot, RIBA)

Pozitivan nalaz znači da je osoba bila u kontaktu sa nekim infektivnim agensom bilo prije kraćeg vremena (akutna infekcija) bilo prije više vremena (kronična infekcija).  Ako je infekcija akutna, nalaz ima jednu  konstelaciju IgM, IgG i IgA antitijela dok je ona drugačija kod kronične infekcije. Ponovljeni nalaz je nužan da se vidi kako se odvija dalji tijek infekcije. On može imati povoljan tijek ali  se može odvijati i  u neželjenom smjeru.  U skladu s tim mijenja se i konstelacija IgM, IgG i IgA antitijela. I ovdje kod nekih infekcija treba primijeniti potvrdne testove (HCV, HIV npr.)

Online posjetitelji

We have 1093 guests and no members online