POLIKLINIKA ZA LABORATORIJSKU IMUNOLOGIJU I MEDICINSKU BIOKEMIJU

KRBAVSKA 11, 10000 Zagreb
Tel: 01/410 3100, 01/410 3102
Fax: 01/410 3101

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
  • header2.jpg
  • header3.jpg
  • header4.jpg
  • header5.jpg
  • header6.jpg
  • header7.jpg
  • header8.jpg

Nalazite se na stranici :

REUMATSKE BOLESTI

REUMATSKE  BOLESTI

Reumatske bolesti su skup različitih bolesti  koje karakteriziraju zajednički simptomi:  upalni proces, otok i bolovi u zglobovima, mišićima, tetivama, te smanjenje pokretljivosti,  ali katkada i zahvaćenost  nekih unutarnjih organa.

Pravi uzrok ovih bolesti nije poznat no smatra se da u većini slučajeva  važnu ulogu ima autoimuna reakcija  na vlastite komponente tijela.   

Znatno se češće javljaju u žena u odnosu na muškarce.

Najčešća  reumatska oboljenja su: reumatoidni artritis, osteoartritis, sistemski lupus eritematosus (SLE),  Sjögrenov sindrom,  giht,  fibromialgija, skleroderma.  U dijagnostici ovih bolesti (uz klinički pregled) važnu ulogu imaju pretrage krvi koji uključuju sedimentaciju eritrocita i C-reaktivni protein i urate.

Budući se sumnja da u osnovi ovih bolesti leži autoimuna reakcija, važno je odrediti  određena autoantitijela prije svega  RF (reumatoidni faktor) ,  anti-CCP  kao i antinuklearna antitijela. Povišene vrijednosti  RF  često prethode mjesecima, pa čak i godinama prvim znakovima bolesti. Kod određivanja RF nužno je odrediti RF u sve tri kategorije antitijela (IgM, IgG, IgA). Kombinacija ovih razreda antitijela  daje važan uvid u stanje i težinu  bolesnog procesa. Posebno je to važno za RF IgA kod reumatoidnog artritisa jer njegovo prisustvo u kombinaciji sa RF IgM i RF IgG , a posebno ako se nalazi izolirani RF IgA upućuje na veću  težinu  reumatske bolesti,  te ukazuje na mogućnost  proširenja bolesti  izvan zglobova – tzv. ekstraartritička manifestacija bolesti  (koža, oko, srce, pluća, bubrezi, živci, probavni sustav).

Visoki nivo RF nalazi se prije svega u reumatoidnom artritisu i u Sjögrenovu sindromu ali on se može naći i  kod  infekcije sa EBV (Epstein-Barr virusom) i parvovirusom, zatim kod infekciozne mononukleoze i mnogih kroničnih infekcija,  kao i kod infekcije sa hepatitis B virusom. Pretrage na autoimune komponente kod navedenih bolesti,  a koje se rade u poliklinici Imunomed  uključuju: 

1.       RF probir

2.       RF IgM

3.       RF IgG

4.       RF IgA

5.       Anti-CCP

6.       ANA (antinuklearna antitijela)