POLIKLINIKA ZA LABORATORIJSKU IMUNOLOGIJU I MEDICINSKU BIOKEMIJU

KRBAVSKA 11, 10000 Zagreb
Tel: 01/410 3100, 01/410 3102
Fax: 01/410 3101

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
  • header2.jpg
  • header3.jpg
  • header4.jpg
  • header5.jpg
  • header6.jpg
  • header7.jpg
  • header8.jpg

Nalazite se na stranici :

AUTOIMUNITET – AUTOANTITIJELA - AUTOIMUNE BOLESTI

AUTOIMUNITET – AUTOANTITIJELA  -  AUTOIMUNE BOLESTI

AUTOANTITIJELA KAO PREDZNACI AUTOIMUNIH BOLESTI

 

Imunološki sustav štiti tijelo od  stranih agensa koji su ušli u organizam inaktivira ih i razara, a ne napada vlastite stanice i vlastite organe.

Postoje situacije međutim kada vlastiti imunološki sustav napada i razara  vlastite stanice  što rezultira gubitkom  funkcije i razvojem bolesti.  Bolest izazvana napadom vlastitog imunološkog sustava naziva se autoimuna bolest a do nje dolazi stvaranjem autoantitijela  koja napadaju i razaraju vlastitie stanice.

Do sada je poznato preko 65 bolesti za koje se vjeruje da su sigurno ili vjerojatno autoimunog porijekla. One zahvačaju 5-7% svjetske populacije . Najčešće su:  reumatoidni artritis, upala štitnjače (Hashimoto), Chron-ova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija , lupus, multipla skleroza dijabetes tipa 1 te niz drugih.

Uzroci nastanka autoimunih bolesti još uvijek su nejasni. Činjenica je da su one mnogo češće u žena  (oko 79% svih oboljelih) a vjerojatno važnu ulogu pri tome imaju  određeni  hormoni jer je primječeno da se večina autoimunih bolesti javlja za vrijeme ili neposredno nakon puberteta.

Gotovo sve autoimune bolesti  pojavljuju se  bez upozorenja i  jasnih uzroka.

Utvrđivanje autoantitijela je izuzetno je  važno u dijagnostici autoimunih bolesri . Ova antitijela mogu biti usmjerena samo na jedan organ  ili na više organa.

Još je jedan važan aspekt određivanja autoantitijela  - naime njihov nalaz može ukazati na autoimunu bolest koja če se tek kroz stanovito vrijeme ispoljiti. Pokazalo se da se kod nekih autoimunih bolesti (tiroiditis, reumatoidni artritis, dijabetes tip 1 npr) autoantitijela mogu detektirati u krvi  i godinamaprije nego ona dovedu razaranja stanica  što onda dovodi do jasnih kliničkih znakova bolesti (simptoma) .


U poliklinici Imunomed  vrši se dijagnostika autoantitijela na sve gore spomenute autoimune bolesti.

Neka od brojnih autoantitijela koja se određuju u poliklinici Imunomed:

1.       ANA

2.       ENA

3.       ANCA

4.       Kardiolipinska antitijela

5.       Anti β2 glikoprotein

6.       ASA

7.       EMA

8.       ATA

9.       Glijadin

10.   ASCA

11.   APC

12.   Anti-GAD