PROBAVNI SUSTAV – DIJAGNOSTIKA PROBAVNIH SMETNJI

  • Print

PROBAVNI SUSTAV – DIJAGNOSTIKA PROBAVNIH SMETNJI

Probavne smetnje poput: grčeva u crijevu, nadutost, vjetrovi, bol u trbuhu, naizmjenična  pojava proljeva i zatvora, preosjetljivost na neke sastojke hrane,  relativno su često prisutni  a uzrok im može biti jednostavan (pogreške u prehrani) ali i vrlo  složen.

Kroz probavu organizam dobiva  određene elemente  i  energiju koji su nužni za normalno funkcioniranje organizma i za njegovu izgradnju.  U tankom crijevu se vrši probava hrane i apsorpcija  a neoštećena sluznica crijeva je  je preduvjet za dobro obavljanje tih funkcija. Ona ujedno  predstavlja i zaštitnu barijeru različitim toksinima, mikroorganizmima te prodoru makromolekula odnosno neprobavljivih čestica  hrane koje se u normalnim prilikama (zdravo crijevo-sluznica) ne apsorbiraju u tom obliku.

Važan elemenat zaštite sluznice crijeva je  IgA antitijelao čija je uloga da se veže uz štetne tvari (toksini, virusi , i dr) i time im sprečava ulazak kroz sluznicu u tijelo-krvotok te ih prirodnim putem – preko stolice izbacije iz tijela.

Sluznica crijeva može biti oštečena  zbog različitih razloga. Pritom važnu ulogu igraju  autoimuni procesi  koji u velikoj mjeri oštečuju sluznicu crijeva i dovode do upalnih  bolesti poput celijakije, Chron-ove bolesti i ulceroznog kolitisa. Posljedica toga je da hranjive tvari  ne ulaze u dovoljnoj količini u cirkulaciju (krv) a smanjen je i unos minerala i vitamina

U poliklinici Imunomed dijagnostika ovih poremećaja  provodi se različitim testovima.

Osnovne pretrage za utvrđivanje normalne funkcije crijeva  su:

1.       Kalprotektin

2.       IgA antitijelo u slini i stolici

3.       EMA  Endomizijska antitijela (celijakija)

4.       ATA  Antitijela na tkivnu transaminazu (celijakija)

5.       Glijadin –sastavni dio glutena  (celijakija)

6.       ASCA (Chron-ova bolest)

7.       Intolerancija na hranu