POLIKLINIKA ZA LABORATORIJSKU IMUNOLOGIJU I MEDICINSKU BIOKEMIJU

KRBAVSKA 11, 10000 Zagreb
Tel: 01/410 3100, 01/410 3102
Fax: 01/410 3101

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
  • header2.jpg
  • header3.jpg
  • header4.jpg
  • header5.jpg
  • header6.jpg
  • header7.jpg
  • header8.jpg

Nalazite se na stranici :

Sub Categories

DIJAGNOSTIKA se provodi od 07.00 – 18.00 sati od ponedjeljka do petka a subotom 08.00 – 12.00

IMUNOLOŠKA AMBULANTA radi od 08.00 do 14.00 sati od ponedjeljka do petka. Subotom ne radimo 

  • Filters
Category: DIJAGNOSTIKA
Price: 230,00 Kn

Opća informacija

D-dimeri su završni razgradni produkt umreženog fibrina- to su mali proteinski fragmenti koji su prisutni u krvi nakon što se krvni ugrušak razgradi fibrolizom.

D-dimeri  normalno nisu prisutni u krvi  osim u slučaju kada se aktivira sistemzgrušavanja (koagulacije)

 

Klinička informacija – indikacija:

Testiranje D-dimera provodi se kada postoji sumnja na duboku vensku trombozu, plučnu emboliju i diseminiranu intravaskularnu koagulaciju.

Povišene vrijednosti nalaze u svim stanjima pojačane  aktivacije zgrušavanja i fibrinolize, kod progresije tumora i kod metastaza.

Oni su međutim prisutni i u nekim fiziološkim stanjima poput trudnoće, teški fizički napor, uzimanje oralnih kontraceptiva te u starijoj dobi.

Snižene vrijednosti  su registrirane kod arterijskih tromboza

 

Jedinica:

pg/L                                

 

Referentni interval:

< 550

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Plazma
Category: DIJAGNOSTIKA
Price: 200,00 Kn

 

Opća informacija

Protein C je važan inhibitor koagulacijskog sustava, koji se aktivira  djelovanjem trombina u aktivirani protein C. On predstavlja ključni enzim  antikoagulacijskog sustava.ali treba protein S kao kofaktor  te oni zajedno sprečavaju stvaranje  trombina. Time se smanjuje  pretvorba fibrinogena u fibrin

 

Klinička informacija – indikacija:

Nedostatak proteina C  dovodi dopovećanog rizika  nastanka tromboze.

Povišene vrijednosti nisu klinički značajne

Snižene vrijednosti   proteina C predstavljaju rizičan faktor za nastajanje duboke venske tromboze. One se nalaze kod deficita vitamina K, poremečji jetrene funkcije, ciroze,, akutnog i kroničnog hepatitisa, Chron-ove bolesti i ulceroznog kolitisa.

 

Jedinica:

 %                             

 

Referentni interval:

60 - 150% inhibition.

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Plazma
Category: DIJAGNOSTIKA
Price: 200,00 Kn

Opća informacija

Protein S je kofaktor proteina C a također ovisi o vitaminu K. U cirkulaciji protein S postoji u dvije forme: slobodni i u kompleksu sa C4b vezujućim proteinom.Slobodni protein S sudjeluje kao kofaktor aktiviranog proteina C  

 

Klinička informacija – indikacija:

Nedostatak proteina C  dovodi dopovećanog rizika  nastanka tromboze.

Povišene vrijednosti nisu klinički značajne

Snižene vrijednosti   proteina S  predstavljaju rizičan faktor za nastajanje  venske tromboze. One se nalaze kod deficita vitamina K, poremečji, terapije seksualnim hormonima, jetrene bolesti,  nekih kroničnih infekcija (HIV)   

 

Jedinica:

 %                             

 

Referentni interval:

Ukupni: muškarci:  80-160%

         :    žene:      <50 godina: 70-160%

                             > ili =50 godina: 80-160%

 

Slobodni:: muškarci:  65-160%

         :       žene:       <50 godina: 50-160%

                             > ili =50 godina: 65-160%

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Plazma
Category: DIJAGNOSTIKA
Price: 75,00 Kn

Opća informacija

Antitrombin je proteinska molekula koja inaktivira  više enzima u sustavu koagulacije. On važan aktivni regulator sustava hemostaze jer je glavni fiziološki inhibitor procesa zgrušavanja. Njegovim se djelovanjem  smanjuje opasnost od tromboze.

 

Klinička informacija – indikacija:

Određivanje koncentracije antitrombina radi se u svrhu diferencijalne dijagnoze deficita antitrombina.

 

Nedostatak proteina C  dovodi dopovećanog rizika  nastanka tromboze.

Povišene vrijednosti nisu klinički značajne

Snižene vrijednosti   antitrombina mogu nastati kod niza bolesnih stanja: :poremečaja jetrene funkcije,  bolesti bubrega, sepse.

 

Jedinica:

 %                             

 

Referentni interval:

80-120%

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Plazma
Category: DIJAGNOSTIKA
Price: 250,00 Kn

 

Opća informacija  

Ghrelin je hormon kojeg  primarno stvaraju  određene stanice želuca, pankreasa, tankog i debelog crijeva  te masne stanice.

 

Klinička informacija – indikacija:

Ghrelin ima niz funkcija u organizmu ali posebno je interesantan  po svojoj ulozi u prehrani. Naime on se naziva i hormon koji regulira apetit ili hormon gladi jer utječe na unos hrane u organizam, Pokazalo se da je količina ovog hormona visoka prije uzimanja obroka hrane  dakle stimulira glad odnosno uzimanje hrane. Njegova količina pada nakon obroka. Negovo je djelovanje suprotno djelovanju hormona leptina (vidi: LEPTIN) koji smanjuje glad i izaziva osječaj sitosti. U ovu grupu hormona ( koji utječu na unos hrane u organizam) spada i adiponektin koji može kao  ghrelin dovesti do gojaznosti (vidi  ADIPONECTIN). Usklađeno djelovanje ovih hormona vjerojatno igra ulogu u unosu hrane u organizam a njihov disbalans može dovesti do pretilosti odnosno prekomjerne težine.

 

 

Opširnije vidi u: 

POSEBNE  PRETRAGE - PREKOMJERNA TEŽINA  - PRETILOST, DEBLJINA, GOJAZNOST (OBESITY)

 

Jedinica:

pg/mL

 

Referentni interval:

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Serum
Category: DIJAGNOSTIKA
Price: 250,00 Kn

Opća informacija  

Adiponectin je hormon kojeg isključivo stvara masno tkivo  (ali i placenta tijekom trudnoće).

 

Klinička informacija – indikacija:

Adiponektin  ima niz funkcija u organizmu-  sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima u tijelu uključujući  regulaciju glukoze (šečera) i osidaciju masnih kiselina. ali posebno je interesantan  po svojoj ulozi u prehrani jer može dovesti do gojaznosti. 

Više vidi u: GHREELIN)

 

 

Opširnije vidi u: 

POSEBNE  PRETRAGE - PREKOMJERNA TEŽINA  - PRETILOST, DEBLJINA, GOJAZNOST (OBESITY

 

 

Jedinica:

pg/mL

 

Referentni interval:

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Serum
Category: DIJAGNOSTIKA
Price: 380,00 Kn

Opća informacija  

Leptin je hormon kojeg stvara masno tkivo On djeluje na mozak u vezi regulacije unosa hrane i tjelesne težine. On je jedan od najvažnijih hormona  koje producira masno tkivo.

 

Klinička informacija – indikacija: 

Ovaj hormon igra ključnu ulogu u regulaciji unosa energije i njegovog utroška  uključujući apetit i glad.  O njegovom odnosu sa druga dva hormona koji sudjeluju u regulaciji tjelesne težine odnosno gojaznosti  pretilosti vidi GHRELIN.

 

Opširnije vidi u: 

POSEBNE  PRETRAGE - PREKOMJERNA TEŽINA  - PRETILOST,  DEBLJINA, GOJAZNOST (OBESITY)

 

Jedinica:

ng/mL

 

Referentni interval:

Vrijeme određivanja Nalaz je gotov isti dan
Materijal za analizu: Serum
Category: DIJAGNOSTIKA

Opća informacija  

Intolerancija na hranu je štetna (škodljiva) reakcija po zdravlje osobe i može dovesti do velikog broja smetnji na nizu organskih sustava tijela (više vidi:  INTOLERANCIJA NA HRANU – TABLICA  SIMPTOMA PO ORGANSKIM SUSTAVIMA)

Neadekvatna reakcija na unos hrane u organizam  može biti posljedica imonoloških zbivanja  ali i nedostatka nekih enzima koji su važni u probavi hrane.

U prvu grupu – grupa imunoloških zbivanja spada alergija i intolerancija na hranu.

Kod alergije imunološki proces se zbiva preko antitijela IgE razreda  i taj proces (alergijska reakcija) je brz i može se odvijati za par minuta nakon susreta sa alergenom

Kod intolerancije na hranu  imunološki proces se zbiva preko antitijela IgG razreda  i taj proces je sporiji i može se odvijati  satima pa i tjednima nakon unosa hrane koja se ne podnosi       U drugu  grupu – grupa nedostatka nekih probavnih enzima spada uglavnom deficit  laktoze i manjak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze.   

 

Opširnije vidi: 

POSEBNE PRETRAGE

INTOLERANCIJA NA HRANU – TABLICA  SIMPTOMA PO ORGANSKIM SUSTAVIMA)

 

Testiranje intolerancije na hranu uključuju grupe namirnica od manjeg broja do 

većih: 20 – 24 - 88   

 

PANELI TESTIRANJA NA MOGUĆU INTOLERANTNU HRANU

                                                               

Panel 1  20 antigena hrane

  1. Jaje (bjelanjak)                                      11. Celer.

  2. Kravlje mlijeko                                     12  Soja

  3  Bakalar                                                  13. Mrkva

  4. Pšenično brašno                                    14. Rajčica

  5. Raženo brašno                                       15. Lješnjak

  6. Ječmeno brašno                                     16. Kikiriki

  7  Narandža.                                              17. Curry

  8. Banana                                                   18. Papar  

  9. Kivi                                                       19. Sezam

10  Jagoda                                                   20. Svinjetina

 

Panel 2   24 antigena hrane

  1. Jaje (bjelanjak)                                      13 .Soja

  2. Kravlje mlijeko                                     14  Mrkva

  3  Bakalar                                                  15. Rajčica

  4. Pšenica                                                  16. Češnjak

  5. Raž                                                        17. Lješnjak

  6. Ječam                                                    18. Kikiriki

  7. Riža                                                       19. Curry

  8. Narandža                                               20. Papar

  9. Banana                                                   21. Sezam

10. Kivi                                                       22. Pekarski kvasac

11. Jagoda                                                   23. Svinjetina

12. Celer                                                      24. Govedina   

 

 

 

 

 

 

Panel 3   88  antigena hrane 

  1. Janjetina                                 31. Limun                   61. Kupus

  2. Govedina                               32. Ananas                  62. Bosiljak

  3. Svinjetina                               33. Banana                  63.Curry

  4. Piletina                                   34. Datulja                  64. Kopar

  5.Puretina                                   35. Kivi                       65.Peršin

  6. Bakalar                                   36. Dinja                     66.Pepermint

  7. Pastrva                                    37. Mango                  67.Kim

  8. Losos                                      38. Breskva                68. Papar

  9. Sardina                                   39. Malina                  69. Timijan

10  List                                         40. Komorač              70. Cimet

11, Tuna                                       41. Krastavac             71. Kava

12. Škamp                                    42. Paprika                 72.Kakaovac

13. Kazein                                    43. Šparoga                73. Crni čaj

14. Kravlje mlijeko                      44. Špinat                   74.Pekarski kvasac

15. Ovčje mlijeko                        45. Rajčica                  75. Heljda

16. Kozje mlijeko                        46.Tikvica                   76. Proso

17. Camembert (sir)                    47. Mrkva                    77. Kukuruz

18. Parmezan                               48. Krumpir                 78. Riža

19. Roquefort (sir)                       49.Češnjak                  79. Raž

20. Jaje (žumanjak                       50.Hren                       80. Pšenica

21, Jaje (bjelanjak)                       51.Rotkvica                 81.Senf

22, Jabuka                                    52. Celer                      82. Sezam

23. Kruška                                    53.Luk                         83. Kikiriki

24. Trešnja                                   54. Grah (string)          84.Lješnjak

25. Šljiva                                      55. Grah                       85. Kokos

26. Grožđe (bijelo/crno)              56.Grašak                     86. Badem

27. Jagoda                                    57. Leča                       87. Pistacija

28. Malina                                    58.Soja                        88. Orah

29  Grejp                                      59.Gljive  

30. Naranča                                  60.Cvjetača

Materijal za analizu: Krv

Online posjetitelji

We have 419 guests and no members online